Tema Stress: Fritt ur hjärtat

Hej Brinkegruppen,

Jag är en kvinna på 35 år. Jag är gift, mamma till två barn 5 och åtta år gamla och jobbar som lärare. Vi bor i en villa som vi med stigande desperation försöker hinna med att renovera. Jag känner mig ofta så trött både fysiskt och psykiskt. På senast tiden har jag liksom fått nog av allt. Tiden räcker inte till. Ingenting är roligt ändå driver jag på mig själv och går på högvarv hela tiden. Det känns oöverkomligt att gå till jobbet på morgonen.

Jag har börjat tänka långsammare, tappar tråden och glömmer bort saker. Jag har svårt att koncentrera mig och kan inte tänka klart. Jag orkar inte med problemlösning som ju är en del av både mitt liv som mamma och på jobbet. Jag orkar bara ta in lättsmält information och fastnar framför kravlösa program på TV, som jag inte är säker på att jag ens ser.

Jag orkar inte ta in och tänka på andra människor och det påverkar mina relationer. Både barnen och min man blir irriterade och ledsna när jag inte är närvarande eller tappar humöret utan, för dem, förståelig anledning. Jag kan t ex bli jättearg när barnen eller kollegorna är för långsamma i mina ögon. Jag är rädd att jag håller på att bli utbränd. Vad ska jag göra?

Svar till ”Orkar inte”

Brinkegruppen svarar:

Kära ”Orkar inte”,

Det låter som om du påverkas av stress i en utsträckning som kan vara ohälsosam för dig och du ska ta din oro på allvar. Fundera alltid på orsakerna och om det finns något du kan göra för att påverka situationen.

När vi är stressade en kort tid är det framför allt delar av nervsystemet som hamnar i beredskap. När vi är stressade under längre tid och upplever att vi inte kan påverka vår situation är det hypothalamus och kortisolhalten som påverkas. Om kroppen ska klara av dessa alarmlägen är det viktigt att den också får återhämta sig och återställa den naturliga balansen. Om den får tillfälle till återhämtning kan stressen vara både nyttig och konstruktiv. Om däremot stressnivåerna i kroppen är höga under en längre tid får det negativa konsekvenser. Kroppen bränner energi, kan få en rad besvär och så småningom sjukdomar. Därför är det viktigt att bemöta de känslor av oro, ångest som uppstår i en stressad tillvaro. Genom att ta känslorna på allvar och lyssna på sig själv kan man hantera dem. Först när vi är medvetna om känslorna kan vi förändra.

Genom att försöka känna igen situationer som utlöser stressen kan du hitta orsaker och i möjligaste mån undvika situationer där de uppstår. Helt enkelt; sluta med det som gör dig stressad. Det kan vara möjligt att lägga om sitt liv och sin planering för att råda bot på problemet i sig: Säga nej, planera med mer luft i schemat, fundera över livsval och se om det går att förändra också större saker i livet som jobb och boende om de enbart resulterar i stress och obehag.

Viktigt är också att lära sig koppla av! Att hitta platser där ”här och nu” får gälla. Sammanhang, t ex med barnen där inga yttre omständigheter får påverka.

Vår egen inställning till tillvaron påverkar också upplevelsen av stress. Kan man se livet från den ljusa sidan, ibland med en stor portion humor kan man klara mer än om man tyngs ned och äts upp av sin otillräcklighet inför måsten och krav.

Ibland är det svårt att bryta mönster på egen hand. Då kan en professionell, objektiv samtalspartner vara till hjälp. Var inte rädd för att be om hjälp!